Nagy Balázs a Győri Nemzeti Színház színésze, akit Taaffe gróf szerepében láthatunk szombattól a Rudolf nagysikerű musicalben, egy különleges kéréssel kereste meg Bint Dórát, a Bécsi Kávéház ügyvezetőjét.
A szombati premierre egy valódi bécsi, monarchia korabeli édességcsokorral szerettek volna készülni, és Dóráékra bízták ennek megvalósítását.
Az ötlet a legjobb kezekbe került, ugyanis a már gyakorlott csapat a Barokk esküvőre is megálmodott egy korhű Mária Terézia-tortacsodát.
„Elkezdtem utánanézni, és még alaposabban feltérképezni a 19. századi alapanyagokat, és megszületett a kompozíció” – meséli Dóra.
A főúri pompa az aprósüteményektől egészen a koronaékszert megtestesítő háromemeletes tortáig garantált.
A szombati premieren sacher, Eszterházy, ishler, linzer minisütik mellé a korban is illő dobos is helyet kapott, modern köntösben, macaronok formájában tálalva.

A fő attrakció az impozáns, arannyal cizellált torta volt, amelyen természetesen az előadás plakátján is megjelenő motívumok köszöntek vissza.
A torta alapján mogyorós trüffelkrém pihent enyhén fahéjjas piskótaágyon. A középső szint a Mária Terézia-torta mandulás, vaníliás piskótájának ölelésében elterülő kávémousse, kandírozott narancshéjjal megbolondított narancslekvár és marcipán társaságában.
A legfelső szintre egy könnyedebb citrusos piskóta alapon hívogató málnás krém került.

A díszítéssel együtt 26 munkaóra alatt készítette el a profi cukrászcsapat Vékási Áron vezetésével, Czvitkó Annamária, illetve Kemény Melinda közreműködésével.
„A darab egyszerűen fenomenális, szenzációs, látványban is lenyűgöző” – áradozott Dóra.
Ha a kóstolókat kérdezném, akkor szinte biztosan a tortáról és süteményekről hasonló lenne a véleményük.
Korábbi cikkünk a témában: